ras-beschrijving Wielko Polski paarden

Polen is een van de belangrijkste paardenfokkende landen ter wereld. 

De Wielkopolski (KWLPS) is een vrij nieuw ras uit Polen, dat bekend staat om zijn hardheid, en goede kwaliteiten. Wielkopolski's hebben een vriendelijk karakter, veel uithoudingsvermogen, en ze zijn rustig en slim. Ook zijn het goede wedstrijd- en tuigpaarden.

 

Karakter

De Wielkopolski heeft een uitmuntend temperament, sterk en gehard, van nature atletisch en snel. Ze zijn heel werklustig, maar hebben tijd nodig om de gevraagde werkzaamheden tot zich door laten te dringen en moeten snappen wat er wordt bedoeld.

 

Exterieur

De Wielkopolski is een stevig en middelzwaar gebouwd warmbloedpaard. Het hoofd is niet erg elegant, meer wat grof. Het hoofdprofiel is meestal recht. Het voorhoofd is redelijk breed, en heeft intelligente ogen die levendig en groot zijn. De oren zijn van gemiddelde lengte, en de neusgaten staan wijd open. Lichaam: lange en elegante hals, gespierde schuine schouders, diepe en brede borst, compacte bouw, diepe koffer, gespierde achterhand, lange benen.

De Wielkopolski heeft een stokmaat van gemiddeld 1.68 meter. De vroegere paarden die gebruikt werden in het leger waren vaak groter, tussen de 1.70 – 1.80 meter. Momenteel worden de paarden langzamerhand ook weer groter gefokt.

De meest voorkomende kleuren zijn bruin, vos en schimmel, maar in principe zijn alle kleuren zijn toegestaan. Tegenstanders van bonte varianten proberen deze te weigeren toe te laten in het stamboek, maar tot op heden kunnen ze gewoon geregistreerd worden.

Buitenlandse hengsten kunnen worden goedgekeurd mist ze verrichtingsonderzoek lopen in Kwidzyn of Nowa wioska ( deze prube dzielnosci is voor alle hengsten verplicht) en komen dan in het gedeelte buitenlandse hengsten register terecht.

De Wielkopolski-hengsten moeten strenge testen ondergaan, voor ze mogen worden ingezet als dekhengst. Daarbij wordt de bouw en de prestaties beoordeeld.

 

Geschiedenis

Na de afscheiding van het Duitse Oostpruisen (zie geschiedenis van de Trakehner) wat bij polen terecht kwam wilde de Duitse fokleiding geen erkenning meer geven van de door henzelf gebruikte merrie- en hengstenlijnen, die ze niet naar Duitsland hadden kunnen halen. De discussie ontstond destijds met de fokleider van Kadyny tevens hoofd fokleiding van Noord Polen, waar het buitenverblijf van keizer Wilhelm II aan verbonden was. Hij wilde erkenning hebben voor deze groep dieren, ook verbonden aan zijn stoeterij. De Duitsers bleven lange tijd halsstarrig: deze paarden, sommige met het Trakehner brandmerk, mochten de naam Trakehner niet dragen, zefs niet de naam van het oorspronkelijk Duitse gebied wat nu bij Polen hoort, dus geen Oostpruis of de naam Mazury. Vandaar de naam Wielkopolski (grote Pool) die met de regio Wielkopolska (Groot-Polen) eigenlijk niets van doen heeft.

Pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond het type Wielkopolski. De Wielkopolski is nauw verwant aan de Trakehner, maar de Wielkopolski is meer gefokt met Poolse en Oost-Europes rassen. Ook met de twee Poolse rassen, de Poznan en de Mazury. De Mazury is een oud ras, dat veel Trakehnerbloed heeft. Daarna werden Volbloed, Arabier, Anglo-Arabier ingefokt. De Wielkopolski is een van de beste warmbloedrassen. Hij heeft een aangeboren evenwichting zwevende manier van bewegen. Kruisen met Hannoveraan wordt sinds een paar jaar gedaan om in de springsport betere prestaties te krijgen. Uit hetzelfde gebied is een aantal jaren later ook de Malapolski erkend als officieel ras. Mala betekent klein, dus de kleine Pool.